Често Задавани Въпрос за промените в Наредба Н-18

На 30.09.2018 влязоха в сила промени в НАРЕДБА-18, които засягат пряко всички търговци, приемащи плащания в брой и използващи софтуерни системи за управление на бизнеса си.
Предлагаме на вашето внимание отговорите на често задавани въпроси, свързани с ползването на barsy

barsy-software

Общи

 • Как да разбера дали ме интересуват тези промени в наредбата ?

  Коментар:Краткия отговор: Ако приемате плащания, които изискват фискализиране и въвеждате тази информация в софтуер за автоматичната им обработка, то вие задължително трябва да се заинтересувате от промените
  Малко по-дългия: Напрактика, всеки бизнес, който използва фискално устройство и софтуер (независимо от неговата сложност) трябва да премине към използване на СУПТО, регистрирано в списък на НАП.
  На този линк от сайта на НАП можете да намерите 6 примерни сценария с послеващо тълкуване от НАП дали се изисква СУПТО. (линкът изтегля MS Word файл)

 • Вие "одобрен от НАП" софтуер ли сте?

  Коментар:"Такова животно НЯМА". Не се оставяйте да ви подведат. НАП не одобрява софтуерите, а само приема декларации, които регистрира.
  Включване на даден софтуер в списъка ства след като се проверят декларациите за валидност и пълнота. Нищо по софтуерите не подлежи на проверка в момента на регистрация.

  Ако срещнете реклами в мрежата, които твърдят, че са "линензиран софтуер от НАП", "одобрен софтуер от НАП", "разрешен софтуер от НАП", това е 100% търговски трик.

За barsy

 • Ще регистирате ли barsy като СУПТО в списъка на НАП ?

  Коментар:Да, 100%!
  Луканет активно работи по вкарването на новите изисквания в barsy и ще регистрира продукта като отговарящ на наредба Н-18 в първия възможен момент.
  Към този момент то не е възможно, тъй като официално на пазара няма пуснани фискални устройства, които отговарят на наредбата.
  Съответно, ние няма как да декларираме че отговаряме на нея, докато не проведем тестове с тях.

 • Как ще стане преминаването на версията, от което barsy ще отговаря на изискванията

  Коментар:Всички наши клиенти, с активен абонамент, ще могат да изберат сами момента в който да преминат на тази версия. За разлика от другите обновления,
  това няма да се случи автоматично, а след потвърждение от тяхна страна

 • Как да разбера дали фискалните ми устройства подлежат на доработка или трябва да купувам нови?

  Коментар:В barsy е добавена информация за възможността за доработка на всяко устройство, което използвате. Влезте в Настройки > Основни > Устройства и в списъка ще види желаната инфорамация
  Допълнително можете да направите проверка в сайта на НАП (http://nraapp02.nra.bg/fdlookup/) или да се свържете със своя фискализатор.

 • Как ще подадем декларации в НАП, след като там трябва да се попълнят много полета, които не знам?

  Коментар:Ведната щом barsy бъде регистриран като СУПТО, в администрацията ще се появи нарочна странца, която ще съдържа цялата необходима информация.
  Припомняме, че декларацията от страна на ползвателите на софтуер може да се подава единствено и само собственоръчно с електронен подпис. Поради тази причина няма как да извършим това действие от ваше име.

 • Какво да правя ако ползвам barsy, но начина ми на работа не изисква да отговарям на тези изисквания (приемам плащания само по банка) ?

  Коментар:В такъв случай ще можете да продължите да ползвате barsy както и досега, без да се налага да променяте нещо.
  Обръщаме внимание да направите тази преценка внимателно, тъй като наредбата обхваща доста широк кръг начини на работа и не е напълно ясно дефинирана.

 • Какво ще се промени в barsy след въвеждане на новите изисквания ?

  Коментар:Визуално и функционално няма да има проблеми с изключения на някой ограничения, които се налагат от изискванията към софтуерите